söndag 31 maj 2015

Ali Baba

Alfisiboea, se Alkmaion.

Alfreda alias Elfriede, en skön anglosachsiska som figurerar i diverse dramer, bl.a. i ett av Lope de Vega, som dock fölägger handlingen till Tyskland. Historien är den att kung Edgar skickar sin förtrogne rådgivare Ethelwold att för sin räkning fria till Alfreda som han har hört talas om men aldrig har sett, men Ethelwold blir själv förälskad i flickan och lyckas vinna hennes hand för egen del. Kungen för han på något vis bakom ljuset, och när denne efter någon tid bjuder sig själv på jakt hos Ethelwold i skogen Harewood befaller han sin hustru att dölja sin skönhet med lämplig kosmetika. Alfreda lyder dock inte utan gör sig istället så vacker som möjligt, och historien slutar med att kungen ränner sitt spjut igenom den trolöse Ethelwold och gör Alfreda till drottning.

Alfredo eller Alfred, den manliga huvudfiguren i Verdis opera "La Traviata". I "Kameliadamen", Alexander Dumas d.y:s pjäs som ligger till grund för libretton, heter han Armand.

Alfsol, en flicka i Bohuslän, se Sigurd Ring.

Algot av Götaland, se Ingjald Illråde.
Jiri Trnka

Ali Baba, huvudfigur i en saga ur Tusen och en natt. han var en fattig skogshuggare som en dag blev varse förtio rövare i sin annars så ensliga skog, och från ett gömställe i en trädkronan spionerade han då på skaran, såg anföraren bana sig väg genom ett busksnår till en klippvägg och hörde honom säga: "Sesam, öppna dig!" Då öppnade sig en dörr i klippan, alla rövarna gick in, lade av sitt byte och kom ut igen, varpå hövdingen tillslöt bergdörren med en ny, lika enkel trollformel: "Sesam, stäng dig!" Rövarskaran begav sig sedan därifrån. Ali Baba klev då ner ur trädet, tog sig en titt på klippväggen och uttalde på försök formeln "Sesam, öppna dig!", vilken genast hade effekt. Han gick in genom stendörren, kom till en håla som var full med rövade rikedomar och tog säckvis för sig pengar av silver och guld. Hemkommen öste han upp dem på bordet inför sin hustru, som av någon anledning fann lämpligt att mäta pengarna i skäppa istället för att räkna dem. Hon lånade till den ändan en skäppa i grannhuset, som tillhörde Ali Babas bror Kasim, vilken var en förmögen man.
Kasims hustru som var nyfiken smetade en klick av något klibbigt ämne på skäppans botten, och när hon fick tillbaka denna med tack för lånet fann hon till sin förvåning att det hade fastnat ett guldmynt däri. Hon berättade naturligtvis detta för sin man, och denne skyndade i sin tur till Ali Baba och avpressade honom hemligheten bakom hans plötsliga rikedom. Nästa morgon drog Kasim till skogs med tio mulåsnor för att ta hand om rövarnas skatter för egen del, fann mycket riktigt bergväggen och beredde sig väg in med orden "Sesam, öppna dig!" Åsynen av skatterna i grottan överträffade hans djärvaste förväntningar, och han stökade omkring hela dagen därinne, öste upp pengar i säckar och planerade för flyttningen av alltihop till sina privata magasin. När det blev tid att ge sig av fann han emellertid dörren stängd - den gick väl igen automatiskt efter lämpligt tid - och kunde omöjligen komma på nyckelordet som öppnade den. Han försökte med alla möjliga glosor och ljudkombinationer utan resultat, och när rövarna i sinom tid återkom till sin grotta var han fortfarande fast därinne och blev omedelbart gripen och avrättad. Rövarna högg sönder hans lik i fyra delar och hängde upp dessa inanför stendörren till skräck och varnagel för envar annan som möjligen kände till lösenordet.
Kasims hustru blev naturligtvis orolig när han inte kom tillbaka och såg sig nödsakad att berätta för Ali Baba vart han hade gått. Denne begav sig då till berget i skogen, öppnade stendörren med sitt sesam, fann broderns lik och fraktade hem detta med hjälp av en åsna. Han berättade vidare hela historien om grottan och rövarna för Kasims hustru och framför allt för hans klipska slavinna Morgaine, som hjälpte honom att göra upp en plan för att hindra att hemligheten kom ut. Morgaine gick till en apotekare och köpte medicin under förklaringen att hennes husbonde var svårt sjuk, och efter ytterligare några täta apoteksbesök av henne förundrade sig igen då det nästa morgon meddelades att Kasim var död. Morgaine sökte vidare upp en fattig skomakare som med klingande mynt förmåddes att i djupaste hemlighet sy ihop Kasims lik, vilket därpå lades i en kista och begravdes på övligt sätt utan att detta väckte minsta uppseende.
Emellertid återkom rövarna inom kort till sin grotta, fann liket borta och insåg att också någon annan kände till deras hemlighet. Denne måste ovillkorligen spåras upp och röjas ur vägen, och därför skickades en rövare till staden för att ta reda på om där inte hade varit någon mystisk begravning nyligen. Den utsände rövaren hade tur, ty han träffade strax den fattige skomakaren som hade sytt ihop liket, och denne lotsade honom med någon möda till Kasims hus, som Ali Baba nu hade övertagit. Rövaren ritade med krita ett kors på dörren och gick att hämta sina kamrater, men Morgaine fick syn på korset, anade oråd och ritade för säkerhets skull likadana kors på alla dörrar i grannskapet. Ett liknande detektivarbete av en annan rövare avvärjdes också av den vaksamma Morgaine, men till sist kom rövarhövdingen själv och tog definitivt reda på huset. Han klädde därefter ut sig till storköpman i olja och lät lasta ett tjog åsnor med var sitt par oljeläglar av läder, varav en fylldes med olja men de övriga tjänade som gömställe för hela rövarbandet. Med denna karavanen inkvarterade han sig i Ali Babas gård där han blev omisstänksamt och gästfritt mottagen, och meningen var att rövarna nattetid skulle skära sig ut ur lädersäckarna när hövdingen gav tecken åt dem att komma och kasta sig över allt husets folk. När det kvällades fann Morgaine emellertid att det saknades olja i en lampa och begav sig ut för att fylla på den ur de lastade åsnornas överflöd. Ditkommen hörde hon viskningarna ur oljesäckarna och uppdagade att endast en säck innehöll olja; den tog hon, slog upp innehållet i en stor bryggarkittel, hettade upp den och hällde sedan några skopor sjudande olja över var och en av rövarna, som dog ögonblickligen inne i sina säckar. När hövdingen sedan gav sitt tecken och möttes av dödens tystnad blev han så förfärad att han sprang till skogs för en tid. Hämndlysten som han naturligtvis var var inrättade han sig emellertid snart som butiksinnehavare mitt emot Ali Babas boning och bemödade sig om att vinna dennes vänskap och förtroende i väntan på ett lämpligt tillfälle att mörda honom, men den kloka Morgaine omintetgjorde även dessa planer och stack med egen hand en dolk i hjärtat på den förklädde rövarhövdingen i alldeles rättan tid. Hon belönades nu med att bli tagen till hust av Ali Babas välmående son, och själv gick Ali Baba nästa år till skogs och yttrade "Sesam, öppna dig!" Han fann då att ingen varit i hålan på länge, varav han drog slutsatsen att alla rövarna nu var döda och att han kunde bereda sig tillträde till deras skatter när som helst utan fara.
Arthur Scheiner

Alf Henrikson
Lars Hansson
Disa Törngren






Lästips: buhuerna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar