torsdag 26 februari 2015

Maskrosbollar och lönnblomsdrinkar


Maskrosbollar

Utslagna blommor ev i lite ättikssprit och vatten i 30 min
(då flyr insekterna)
Skölj bort spriten och lägg blommorna i kallt vatten i
10 minuter så att de blir obeskade
- häll lite mjöl, salt och kryddor (i en plastpåse)
Lägg i blommorna, rör/skaka påsen! Då blir bollarna panerade!
- bryn blommorna i olja eller smör i 5-7 min

*

Maskrosvin

4 liter utslagna maskrosblommor utan stjälk
häll 4 liter kokande vatten över maskrosorna och låt dem stå i ett dygn
sila och tillsätt
3 citroner och 2 apelsiner i skivor
1 hg jäst
1 kg brunt farinsocker
1 kg ljust farinsocker (ekoråströsocker)
duka krukan
jäs i 10 dagar
tappas därefter på buteljer genom en sil och korka igen flaskorna med bomullstussar
låt stå i ca 2 månader.
häll över i andra flaskor, utan att bottensatsen följer med
(låt stå i minst ett år)

¤

Glädjerökelse

1 del lavendel
1/2 del ingefära
1 del kungsljus
1/4 del mynta
1 del johannesört

efter att du tänt på lura på det som gör dig glad en smula



#Snart tussilago dags, torka mot hostan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar